Okulistični pregled ne glede na vašo starost

Redni okulistični pregled je izjemno pomemben, ne glede na to, koliko let štejete in kako zdravi ste. Takšna vrsta pregleda vam namreč nudi veliko več kot pa samo določanje dioptrije za očala oziroma kontaktne leče. Okulist bo namreč preveril, ali nimate morda kakšne očesne bolezni. Prav tako bo ocenil, kako dobro vaši očesi deluje skupaj in ne nazadnje še, kakšen pokazatelj so vaše oči za splošno zdravje.

Pogosto je prav okulist tista oseba, ki najprej odkrije kronične sistemske bolezni, na primer sladkorno bolezen, visok krvni tlak. Lahko torej zapišemo, da je pregled oči pomemben del rutinskega preverjanja zdravstvenega stanja oseb.

Odrasli in otroci na okulističnem pregledu

Okulistični pregled odrasla oseba potrebuje za redno posodabljanje dioptrije ter za ugotavljanje zgodnjih znakov bolezni oči. Pregledi oči so prav tako pomembni tudi za otroke, in sicer za zagotavljanje normalnega razvoja vida in ne nazadnje tudi za njihove akademske uspehe.

Redni okulistični pregled je izjemno pomemben, ne glede na to, koliko let štejete in kako zdravi ste.

Vid je zelo povezan tudi s samim učnim procesom otroka. Otroci s težavami očmi imajo pogostejše težave z opravljanjem šolskih in domačih nalog. Za otroka je zelo pogosto značilno, da se ne pritožuje nad problemi z očmi. Ravno zato je okulistični pregled še toliko bolj dobrodošel za vse otroke. Če ima torej vaš otrok v šoli slabe rezultate, so te mogoče povezane tudi s slabšim vidom. To pa vsekakor lahko zelo hitro preveri okulist.

Potek okulističnega pregleda

Okulist bo s pomočjo pregleda oči določil dioptrijo za očala ali kontaktne leče. Prav tako bo preveril morebitne očesne bolezni, ki lahko celo vodijo v izgubo vida. Preverjal bo dioptrijsko napako, ambliopijo, strabizem ali škiljenje, težave s sodelovanjem obeh očes, težave z ostrenjem, očesne bolezni in še druge možne bolezni. 

Težave s sodelovanjem obeh očes

Okulistični pregled omogoča tudi to, da vam strokovnjak preveri stanje sodelovanja obeh očes. Čeprav so vaše oči na primer videti povem poravnane, to še ne pomeni, da obe očesi med seboj dobro sodelujeta. Takšna težava lahko na primer povzroča težave, kot so pogosti glavoboli. To vpliva na branje in na vsa druga opravila, ki jih opravljate na blizu.

Očesne bolezni v zgodnji fazi nimajo posebnih simptomov

Temeljit okulistični pregled omogoča tudi ugotavljanje očesnih bolezni, in sicer v dovolj zgodnji fazi. Številne bolezni oči namreč v zgodnji fazi nimajo prav nobenih posebnih znakov, ki bi vas opozarjali na to. Okulist bo zato na pregledu preveril zdravje vaših oči od zunaj in od znotraj. Iskal bo zgodnja znamenja bolezni oči.

Očala za boljši vid in lepši videz

V preteklosti očala zagotovo niso bila tako priljubljena, kot so danes. Očala so namreč postala skorajda nepogrešljiv modni dodatek ali pa nuja, ki ni odveč. Na trgu so na voljo različne vrste očal, ki se med seboj zlasti razlikujejo tudi po samem namenu.

Okulist bo s pomočjo pregleda oči določil dioptrijo za očala ali kontaktne leče.

Vse bolj so uveljavljena tudi očala za delo za računalnikom. Na voljo so vam digitalna modna in zaščitna očala. Vaše oči bodo varovala pred modro svetlobo, ki obremenjuje ter slabi vid. Če torej veliko delate za računalnikom, vam takšno vrsto očal še posebej priporočamo za uporabo.

Uporaba kakovostnih računalniških očal

Raziskave kažejo na to, da ima vse več oseb težave z očmi, ki so zlasti posledica dela za računalnikom oziroma za drugimi vrstami digitalnih naprav. Najpogostejše težave so na primer bolečine v očeh, trzanje vek, suhe oči, občutek peska in rezanja v očeh. Vse to je posledica prevelikega naprezanja oči.

YouTube video

Osebam, ki veliko časa preživijo za sodobnimi napravami, se prav tako neredko megli pred očmi, imajo celo dvojni vid, težke in zelo utrujene oči, glavobole, težave s spanjem in zagotovo bi se še kaj našlo. Vse našteto povzroča t. i. digitalni stres, ki pa ga bo vse več. Z uporabo kakovostnih računalniških očal se boste hitro otresli tovrstnega stresa ter odpravili tudi druge morebitne težave.

Nakup računalniških očal

Pri nas vam je na voljo veliko optik, kjer boste lahko kupili vrhunska računalniška očala. A pred nakupom se ne pozabite naročiti na temeljit okulistični pregled, ki vam zagotovo ne bo vzel preveč časa. Okulist vam bo pomagal tudi pri izbiri najustreznejših računalniških očal.

Raziskave kažejo na to, da ima vse več oseb težave z očmi

Ker je na trgu na voljo kar nekaj različnih vrst računalniških očal in ker vam najverjetneje ne bodo ustrezala prav vsa, je pomoč okulista v prav vsakem primeru izjemno dobrodošla. Sicer pa vam je ponudba vrhunskih očal za delo za računalnikom na voljo tudi na spletu.

Članki iz iste kategorije: