Dioptrijska očala

Vse več ljudi ima težave z vidom. To lahko pripišemo temu, da že kot otroci gledajo več televizije kot so jo včasih, poleg tega pa je danes čisto normalno tudi, da že kot otroci ogromno uporabljajo računalnik.

Pri slabovidnosti se precej posplošeno soočamo z daljnovidnostjo, kratkovidnostjo ali obema težavama hkrati. Pred nakupom očal je treba vedno obiskati oftalmologa, ki nam bo postavil pravilno dioptrijo. S to informacijo nato odidemo k optiku kjer si ustrezna očala tudi izberemo. Poleg nakupa okvirjev je potrebno posebno pozornost polagati na nakup leč za očala. Nikar ne prilagajajte leč okvirjem ampak počnite obratno.

Ko izveste informacijo s kakšno težavo se soočate, najprej preverite katere leče so ustrezne za vaš primer, šele nato na podlagi tega izberite tudi okvirje. Sicer so na tržišču tudi bralna očala, ki jih lahko kupite v vsaki bolje založeni trgovini, vendar takšni nakupi niso priporočljivi, ker dioptrija tistih očal ne ustreza točno dioptriji, ki jo vi potrebujete.

Korekcijska očala delimo na več vrst. Najpogostejša so enožariščna stekla, ta namreč odpravljajo eno težavo naenkrat. Poznamo še dvožariščna ali bifokalna stekla, ki se uporabljajo za gledanje v daljavo, hkrati pa imajo še posebno bližinsko okence skozi katerega gledamo bližnje predmete. Večžariščna oz. multifokalna stekla so tista, kjer ni strogo ločenega dela za gledanje v bližnje predmete, marveč so narejena tako, da je ta prehod mehak in ga sploh ne opazimo.

YouTube video

Poznamo tudi več dodatnih možnosti nanosov na korekcijska stekla. Lahko so foto občutljiva, kar pomeni, da stekla sama prilagajajo zatemnitev količini svetlobe. Te možnosti ne priporočamo osebam mlajšim od štirideset let, saj se oči na ta način polenijo. Prav tako se lahko na korekcijska stekla dodajo antirefleksni premazi (zmanjšuje bleščanje), posebni sloji za zaščito vaših oči pred UV žarki ter sloji, ki olajšajo čiščenje stekel.

Seveda mora biti celoten nakup korekcijskih očal takšen, da vas ob dolgotrajnem nošenju ne bodo motila, torej da se boste z njimi počutili udobno. Le tako jih boste namreč redno uporabljali in s tem preprečevali nadaljnje slabšanje vašega vida.

Članki iz iste kategorije: