Pregled za očala in druge vrste pregledov za oči

Kadar se nam pojavijo kakršne koli težave z vidom oziroma z očmi, se praviloma naročimo na pregled. Seveda so lahko pregledi za oči različnih vrst, kar opazite tudi pri naročanju. Na voljo so pregled za očala, pregled za kontaktne leče, specialistični pregled, predoperativni pregled.

Predoperativni pregledi za vid so denimo namenjeni načrtovanju očesne operacije. Na pregledu se opravijo meritve, ki so potrebne za določeno vrsto operacije. Lahko gre denimo za operacijo povešenih vek, operacijo škiljenja, očesnih znamenj, sive mrene, dioptrije. Vsaka operacija ima namreč svoj način načrtovanja.

Kako poteka pregled za očala?

Pregled za očala je vrsta pregleda za oči, ki je namenjena predpisovanju dioptrije za očala. Ko prebiramo izvid iz takšnega pregleda, je ključno, da ločimo zlasti med pojmoma vidna ostrina in predpisana dioptrija. Vidna ostrina je podatek, ki nam pove, kako dobro vidimo na posamezno oko. Izraža se v odstotkih.

pregled za očala pri slabšem vidu
Če opazimo težave z vidom se praviloma naročimo na pregled za očala.

Pri merjenju dioptrije se torej določa dioptrija, s katero naše oko lahko dosega najvišjo možno ostrino. Takšna meritev je podlaga za predpisovanje očal, ne pomeni pa še končnega predpisa. Če želimo doseči najboljši rezultat z novimi očali, je seveda potrebno izenačiti dioptrijo desnega in levega očesa. Tako ne prihaja do dvojne slike, zamegljenega vida ali do glavobolov.

Kakšne naloge opravlja okulist?

Verjetno je vsem dobro jasno, kdo je okulist oziroma kje se z njim srečamo. Po drugi strani pa zagotovo ne vemo čisto vseh nalog, ki jih izvaja pri svojem delu.

Okulist je zdravnik specialist, ki je po medicinski fakulteti zaključil še štiriletno specializacijo oftalmologije. To je veda o očeh in očesnih boleznih. Njegova ključna naloga je ta, da sprejema svoje paciente v specializirani očesni kliniki, v zdravstvenem domu ali v očesni ambulanti. Med seboj se okulisti lahko še dodatno ločijo po specializaciji, na primer ultrazvok, očesna kirurgija, funkcionalna diagnostika.

Okulist opravlja diagnostične okulistične preglede
Okulist je zdravnik specialist, ki je po medicinski fakulteti zaključil še štiriletno specializacijo oftalmologije in na prvem mestu opravlja diagnostične okulistične preglede.

Okulist torej na prvem mestu opravlja diagnostične preglede. Tu ugotavlja spremembe na vekah, poškodbe roženice, očesna vnetja, bolezni vidnega živca in druge spremembe. Vsi tisti, ki nosite očala, pa so vam zlasti znani okulisti, ki opravljajo preglede za oči in predpisujejo kontaktne leče ali očala.

Očesni pregled vključuje tudi testiranje vida

Pri okulističnem pregledu za očala ali pa kontaktne leče je treba opraviti tudi nekaj testiranj za vid. Med drugim je potrebno branje črk in številk iz oddaljene in približane table, preverba globinskega vida ter barvne svetlobe.

Pri okulističnem pregledu je potrebno branje črk in številk iz table
Pri okulističnem pregledu za očala je potrebno branje črk in številk iz oddaljene in približane table, preverba globinskega vida ter barvne svetlobe.

Okulista je treba ponovno obiskati v primeru, kadar se stanje vida izboljša ali poslabša. Postopek pregleda se ponovi ter po potrebi okulist izda novi recept za nove leče.

Delo okulista lahko vključuje tudi operativne posege

Okulistični pregledi so le del nalog, ki jih opravljajo okulisti. Delo okulista poleg diagnostike lahko vključuje tudi operativne posege. Opravlja na primer operacije odstopa mrežnice, operacije sive mrene, kirurške posega za oči.

Zaradi rehabilitacije in okrevanja je večina operativnih posegov, ki so povezani z očmi, opravljenih v bolnišnicah. Pri nas se največje število takšnih posegov opravi na očesni kliniki.

Kakšna je razlika med okulistom in optikom?

Ko pričnemo uporabljati očala ali leče oziroma ko se nam pojavijo prve težave z vidom, se pričnemo srečevati z najrazličnejšimi strokovnjaki. Med drugim sta to tudi okulist in optik. Veste, kakšna je razlika med njima?

YouTube video
Kakšna je razlika med okulistom, optometristom in optikom?

Za razliko od okulista optik velja za srednješolskega tehnika. Po končanem štiriletnem programu lahko optik svetuje stranki pri izboru, oskrbi ter uporabi očesnih pripomočkov. Za optika naročilnice očesnega pripomočka ni nujna, ker si očala ali kontaktne leče lahko izberemo ter plačamo tudi sami.

Kdaj se lahko obrnemo na optika?

Ko nas zanimajo okulistični pregledi, se navadno najprej obrnemo na okulista.

  • Na optika pa se poleg prve izbire svojih očal ali kontaktnih leč lahko obrnemo še na primer tedaj, ko se nam zlomijo očala, ko se nam poslabša ali izboljša vid ter nam okulist predpiše nova očala ali kontaktne leče.
  • Prav tako je dobrodošel obisk optika, ko potrebujemo nova sončna očala ali drugo vrsto očal, ne glede na to, ali morajo biti z dioptrijo ali brez.
  • Optik je potreben še v primeru menjavanja okvirja brez menjave same dioptrije leč.
  • Sicer pa vam poleg storitev nakupa, svetovanja in serviranja očal nekatere optike lahko ponudijo tudi okulistične storitve.

Pri nas so takšni centri kar precej dobro razširjeni. V njih lahko torej dobimo celostno obravnavo – od diagnoze pri okulistu do izbire očal pri optiku.

Članki iz iste kategorije: