pregled za očala

Pregled za očala in druge vrste pregledov za oči

Kadar se nam pojavijo kakršne koli težave z vidom oziroma z očmi, se praviloma naročimo na pregled. Seveda so lahko pregledi za oči različnih vrst, kar opazite tudi pri naročanju. Na voljo so pregled za očala, pregled za kontaktne leče, specialistični pregled, predoperativni pregled.

Predoperativni pregledi za vid so denimo namenjeni načrtovanju očesne operacije. Na pregledu se opravijo meritve, ki so potrebne za določeno vrsto operacije. Lahko gre denimo za operacijo povešenih vek, operacijo škiljenja, očesnih znamenj, sive mrene, dioptrije. Vsaka operacija ima namreč svoj način načrtovanja.

Continue reading
Starostna slabovidnost

Starostna slabovidnost ali sindrom kratkih rok

Starostna slabovidnost ali sindrom prekratkih rok se lahko pojavi kar čez noč. Navadno nekje po štiridesetem letu starosti. Za posameznike, ki jih doleti, je značilno, da težko preberejo manjše črke. Tudi pri branju na sploh se zelo hitro utrudijo. Branje je v tem primeru bistveno lažje pri večji razdalji ali pri močnejši svetlobi. Pogosto lahko vidimo, da si prizadete osebe besedila odmikajo na nekoliko daljšo razdaljo.

Do starostne slabovidnosti ali dioptrije prihaja, ker leča ter mišice v očesu z leti pričnejo izgubljati na prožnosti. Lomnost na svetlobo se torej ne spreminja več tako kot v mladosti, ko je bila leča še dovolj prožna.

Continue reading

Temeljit okulistični pregled vam vzame le pol ure časa

Dejstvo je, da so redni pregledi vida poglavitnega pomena za ohranjanje dobre kondicije oči. Skrbno pregledovanje oči nam lahko zagotovi, da se še pravočasno izognemo marsikaterim nevšečnostim, ki se povezujejo s slabšanjem vida. Na vsake dve leti je za vsakogar med nami priporočljivo opraviti temeljit okulistični pregled, kar nam vzame največ pol ure časa. Če imamo z očmi na sploh težave, pa je takšen pregled potrebno opraviti bolj pogosto.

Continue reading

Okulistični pregled ne glede na vašo starost

Redni okulistični pregled je izjemno pomemben, ne glede na to, koliko let štejete in kako zdravi ste. Takšna vrsta pregleda vam namreč nudi veliko več kot pa samo določanje dioptrije za očala oziroma kontaktne leče. Okulist bo namreč preveril, ali nimate morda kakšne očesne bolezni. Prav tako bo ocenil, kako dobro vaši očesi deluje skupaj in ne nazadnje še, kakšen pokazatelj so vaše oči za splošno zdravje.

Continue reading

Nova vrsta očal za povrnitev optimalnega vida

Dejstvo je, da se po 40. letu človeški vid prične počasi poslabševati. Tako ima večino ljudi težave s čistim pogledom na stvari v bližnji okolici. Tako se težje osredotočijo na branje, delo za računalnikom ter druga vsakodnevna opravila. Naravnemu poslabšanju vida pravimo prezbiopija za katero trpi več kot tretjina svetovne populacije. Progresivna očala so pripomoček pri korekciji vida in sicer eden najbolj popularnih. Največja prednost pri uporabi takih očal je ta, da omogočajo čist pogled na vse razdalje, brez potrebe po menjavi leč.

Continue reading

Korekcijska očala – kje lahko naročite kakovostna in ugodna

Pregled vida, določitev dioptrije ter naročilo korekcijskih očal 

Ko boste vstopili v dobro optiko, vam bo strokovno usposobljeno ter izjemno prijazno osebje svetovalo ter pomagalo pri izbiri korekcijskih očal. A še preden korekcijska očala postanejo dodatek k vašemu obrazu, vam bo optik zelo temeljito pregledal vaš vid, vam določil dioptrijo, nato pa bosta skupaj naročila izdelavo korekcijskih očal. 

Continue reading

Sončna očala

Osnovni namen sončnih očal je zaščiti oči pred preveliko koncentracijo svetlobe, vključno z njenim vidnim in nevidnim spektrom. Specialisti, ki se ukvarjajo z boleznimi oči, že dolgo opozarjajo na pomen sončnih očal pri zaščiti oči pred UVA in UVB žarki, saj lahko ob pretiranem izpostavljanju takim žarkom ljudje utrpimo trajne očesne poškodbe, kot so katarakte, in sprožimo razvoj različnih oblik očesnih tumorjev. Specialisti kot ustrezno zaščito priporočajo sončna očala, ki odbijejo ali filtrirajo med 90 in 100 % UVA in UVB žarkov valovnih dolžin do 400 nm. Sončna očala, ki tak kriterij izpolnjujejo, nosijo oznako „UV400“ in nudijo največ zaščite. Dokazano pa nas nobena sončna očala ne morejo zaščititi ob neposrednem gledanju v sonce, četudi med sončnim mrkom.

Continue reading
Okulistični pregledi

Optika Aleksandra

Optika Aleksandra je na slovenskem trgu prisotna že več kot 20 let in dandanes s poslovalnicami v Kopru, Ljubljani, Kranju, Murski Soboti, Mariboru, Celju, Velenju, Novi Gorici, Novem mestu, Krškem, na Ptuju in Vrhniki velja za eno izmed vodilnih ponudnic najrazličnejših vrst očal, kontaktnih leč in sodobnih optičnih pripomočkov. Ker v Optiki Aleksandra stremijo k odličnosti in kakovosti storitev, boste v njej dobili vse, kar sodi k celostni skrbi za oči.

Continue reading

Okvirji za korekcijska očala

Korekcijska očala danes potrebuje že marsikatera oseba, zato so v optikah na voljo mnogi različni modeli korekcijskih očal, ki se podajo različnim obrazom. Seveda pa pravijo, da so očala tako kot slika z okvirjem. Lepši so okvirji, bolj do izraza pride slika. Korekcijski okvirji poudarijo značilnosti vašega obraza in oči. Pri tem se lahko odlično podajo k barvi vaših las. Debelejši korekcijski okvirji poudarijo rdečkaste lase, seveda pa do pravega modnega izraza pridejo tudi beli okvirji. Vsekakor je pomembno, da se odločite na podlagi vašega obraza in tega, kako dobro se počutite pri nošenju določenih očal.

Continue reading

Korekcijska sončna očala

Dandanes je tehnologija že tako napredna, da ljudje nimajo na razpolago le navadnih korekcijskih očal, marveč tudi sončna korekcijska očala. Na ta način slabovidni ljudje lažje gledajo tudi takrat, ko je sonce izjemno močno. Korekcijska sončna očala se lahko izdelajo praktično za vsakega posameznika, ne glede na starost ali težave z očmi. Vse kar je pomembno pri izbiri pravih korekcijskih sončnih očal je sama kvaliteta stekla. Seveda se priporoča 100 odstotna UV zaščita in polarizacijsko steklo, ki onemogoči nadležno bleščanje. Korekcijska sončna očala tako lahko brez težav uporabljate tako med vožnjo, kot tudi za druge situacije, kjer vas moti močna svetloba.

Continue reading