Starostna slabovidnost ali sindrom kratkih rok

Starostna slabovidnost ali sindrom prekratkih rok se lahko pojavi kar čez noč. Navadno nekje po štiridesetem letu starosti. Za posameznike, ki jih doleti, je značilno, da težko preberejo manjše črke. Tudi pri branju na sploh se zelo hitro utrudijo. Branje je v tem primeru bistveno lažje pri večji razdalji ali pri močnejši svetlobi. Pogosto lahko vidimo, da si prizadete osebe besedila odmikajo na nekoliko daljšo razdaljo.

Do starostne slabovidnosti ali dioptrije prihaja, ker leča ter mišice v očesu z leti pričnejo izgubljati na prožnosti. Lomnost na svetlobo se torej ne spreminja več tako kot v mladosti, ko je bila leča še dovolj prožna.

Slabovidnost v starosti je del naravnega procesa

Starostna slabovidnost je najpogostejša torej po 40. letu starosti. Pravzaprav pa je to kar del naravnega staranja. Optiki jo praviloma korigirajo s pomočjo predpisovanja uporabe očal. Nekateri pa se raje odločijo kar za lasersko odpravo dioptrije. Slednja lahko omogoča močno izboljšanje same kakovosti življenja.

Po 40. letu starosti se pojavi starostna slabovidnost.
Po 40. letu starosti se kot del naravnega staranja pojavi starostna slabovidnost. Optiki jo korigirajo z okulistični pregledi za predpis očal ali pa z lasersko operacijo.

Za odpravo starostne dioptrije je na voljo metoda Intracor, pri kateri se uporabljajo najbolj sodobno zasnovani laserji. Takšen poseg je minimalno invaziven. To pomeni, da pri njem oftalmolog ne uporablja kirurških rezov v oko, temveč se operacija torej opravi s pomočjo sodobne laserske tehnologije.

Laserska operacija starostne slabovidnosti

Operacija starostne dioptrije z laserjem je primerna za ljudi, ki so starejši od 40 let. Seveda pa ni nujno, da je prav vsak primeren kandidat za takšen poseg. Oseba, ki se odloči za takšen poseg, ne sme imeti nobenih drugih zdravstvenih težav, pridruženih očesnih bolezni, drugih posegov v oko.

Operacija starostne dioptrije z laserjem je primerna za ljudi, ki so starejši od 40 let.
Operacija starostne dioptrije z laserjem je primerna za ljudi, ki so starejši od 40 let in nimajo drugih zdravstvenih težav.

Pred posegom se je treba nujno naročiti na zelo natančen oftalmološki pregled. Pri njem zdravnik določi, ali je kandidat sploh primeren za poseg ali ne.

Prednosti laserske operacije

Odprava starostne dioptrije s pomočjo laserja vas lahko takoj povrne v mladostne dni, ko ste lahko brez kakršnih koli težav prebrali navodila za uporabo zdravil, meni v restavraciji, časopis, sms sporočilo ali pa kaj drugega.

Če ste torej primeren kandidat ter si želite učinkovito izboljšati vid na blizu, da bi lahko videli brez očal ali kontaktnih let, potem je laserska operacija za starostno slabovidnost več kot dobrodošla izbira tudi za vas.

Čemu vse je lahko namenjen okulistični pregled?

Očesni ali okulistični pregled je vrsta zdravniškega pregleda, ki ga opravi specialist za očesne bolezni ali oftalmolog. Ključni namen pregleda je torej diagnostika ter zdravljenje očesnih bolezni otrok in odraslih. Praviloma obsega pregled zunanjih očesnih struktur, sprednjih očesnih delov ter očesnega ozadja. Slednje je opravljeno s pomočjo biomikroskopa. Zdravnik opravi tudi meritev očesnega pritiska in druge preiskave.

Okulistični pregled za predpis očal opravi specialist za očesne bolezni.
Okulistični pregled za predpis očal opravi specialist za očesne bolezni ali oftamolog.

Na voljo je tudi samoplačniški pregled za oči. Cena se giblje med 55 in 100 evrov. Odvisna je zlasti od preiskav, ki so torej potrebne ter jih oftalmolog izvede na samem pregledu.

Pregled oči za podaljšanje vozniškega dovoljenja

Okulistični pregled je lahko namenjen tudi za podaljšanje ali za samo vozniško dovoljenje. Gre torej za vrsto očesnega pregleda, kjer se ugotavljajo zmožnosti za vožnjo motornih vozil – vseh kategorij, ali pa za njihovo opravljanje. Takšen pregled je potreben tudi po dopolnjenem 80. letu starosti.

Okulistični pregled za vozniško dovoljenje.
Za pridobitev ali podaljšanje vozniškega dovoljenja vseh kategorij rabite izvid okulističnega pregleda.

Zdravnik oftalmolog vam po opravljenem pregledu za vozniško dovoljenje izda primeren usmerjen izvid, in sicer glede na same sposobnosti za vožnjo. Izvid je potrebno posredovati tudi ambulanti za medicino dela, prometa in športa.

Pregled za očala

Okulistični pregledi za predpis očal je vrsta pregleda, ki je osredotočena zgolj na določanje dioptrije. Ne vključuje torej očesnih struktur z biomikroskopom, meritev pritiska očesa ter drugih preiskav. Za pacienta je takšna storitev brezplačna, ker ga namreč podpira zavarovalnica. Do pregleda pa je vsak posameznik opravičen enkrat na leto.

YouTube video
Kako poteka okulistični pregled za predpis očal?

Za pregled za predpis očal ni potrebno imeti napotnice, za naročilo na pregled pa obvezno potrebujete vašo ZZZS številko. Na voljo so seveda tudi samoplačniški pregledi za predpisovanje očal. Cena takšnega pregleda je približno 55 evrov ter omogoča preskok nekoliko daljše čakalne vrste za koncesijske preglede. Optika vam znesek stroška, ki ste ga v tem primeru plačali za pregled, lahko vrne ob nakupu očal v njihovem podjetju.

Pregled za predpisovanje kontaktnih leč

Ko se opravlja okulistični pregled za predpis kontaktnih leč, je oftalmolog osredotočen zlasti na določanje dioptrije in seveda tudi na predpis primernih kontaktnih leč. Če pacient kontaktnih leč še ni nosil, se mu praviloma morajo ponuditi tudi ustrezni napitki za rokovanje ter nego z njimi.

Pregled za kontaktne leče pa velja za samoplačniško storitev.

Članki iz iste kategorije: