Pregled vida – skrb za oči naj bo primarnega pomena

Dober vid je bistvenega pomena za izvajanje marsikatere aktivnosti. Naj gre za branje ali pa gledanje televizije, vožnjo avtomobila ali pa kakšno drugo aktivnost, ki zahteva natančnost – smiselno je torej, da se vsake toliko odpravimo na pregled vida. To je še posebej nujno, če smo opazili, da se naš vid slabša. 

Pregled vida lahko opravimo pri izbranih specialistih. Pregled lahko opravimo prek mreže javnega zdravstvenega sistema, na voljo pa imamo tudi obisk zasebnika. Redna skrb za vid lahko prepreči marsikatero nevšečnost oziroma bolezensko stanje oči, zato je skrb zanj izrednega pomena. 

Očesna optika in pregled vida

Pregled vida lahko opravimo tudi v očesnih optikah. Nujno je, da poiščemo ustreznega strokovnjaka, saj je skrb za vid – v kar so vključeni tudi redni preventivni pregledi – ključnega pomena za zdravje oči. Le z rednimi pregledi lahko pravočasno ugotovimo, ali se z našimi očmi in vidom kaj dogaja ter pravočasno ukrepamo.

pregled vida če se vid slabša
Dober vid je bistvenega pomena, torej je smiselno, da se na vsake dve leti odpravimo na pregled vida, še posebej, če smo opazili, da se naš vid slabša. 

Pregled vida je smiselno opraviti vsake dve leti, če pa smo opazili, da se je naš vid poslabšal, se je dobro na pregled odpraviti predčasno. Sam pregled nam ne bo vzel veliko časa, traja približno pol ure, prav tako je pregled neboleč in varen. Strah pred pregledom je torej popolnoma odveč.

Potek pregleda vida

Če smo se odločili za tovrstno storitev, je smiselno, da se pred pregledom seznanimo s samim potekom. Na pregledu se bomo sprva srečali z optikom, ki bo od nas pridobil osnovne informacije ter v primeru, da že nosimo očala, izmeril dioptrijo leč. Kasneje bo optometrist, na podlagi pregleda in stare dioptrije, določil novo optimalno dioptrijo. Če je razkorak med novo in staro dioptrijo velik, jo bo po potrebi tudi prilagodil.

Pregled vida za diagnosticiranje vida
Pregled vida traja približno pol ure in je pregled neboleč in varen, tako da je strah popolnoma odveč.

Optometristu je potrebno podati informacije, kakšne težave z vidom imamo ter mu pojasniti morebitna opažanja. Prav tako moramo povedati, če smo prestali očesno operacijo in ga seznaniti z morebitnim jemanjem zdravil. Vse te informacije bodo pripomogle k ustreznemu diagnosticiranju našega vida. Pregled vida poda tudi informacije, ali so opazne večje spremembe oziroma bolezenska stanja. V tem primeru nas bo usmeril k oftalmologu, ki bo lahko diagnosticiral morebitni nastanek očesne bolezni. S pravočasnim ukrepanjem lahko torej preprečimo hujše zaplete.

Očala za branje – pripomoček, dostopen na vsakem koraku

Vsi vemo, kako pomemben je dober vid in zdravje oči. Težave z vidom nas lahko ovirajo pri uživanju v vsakodnevnih aktivnostih. Z obiskovanjem rednih pregledov in skrbjo za zdravje oči lahko ustrezno poskrbimo za dober vid. V primeru, da ne vidimo dobro, nam pri tem lahko pomagajo leče ali pa očala. Veliko ljudi pa se odloči tudi za očala za branje.

Očala za branje za lažje branje
Očala za branje vam pomagajo pri izboljšanju vida in lažjim branjem. Če imate težave z branjem drobnega tiska ali gledanjem predmetov od blizu, vam bodo bralna očala, pomagala izboljšati vaš vid in olajšala vsakodnevne aktivnosti.

Očala za branje so na voljo v lekarnah, na pošti ali pa v različnih trgovinah. Bralna očala, ki jih kupimo na omenjenih mestih, po kvaliteti niso približek korekcijskim očalom, ki jih lahko dobimo v optiki. So pa cenovno ugodnejša in dostopna, prav tako so na voljo v raznolikih barvah in oblikah.

Očala za branje in njihova uporabnost

  • Očala za branje so cenovno dostopen pripomoček in so na voljo v trgovinah, lekarnah ali pa na pošti.
  • So enostavno dostopna in olajšajo branje časopisov in knjig, brskanje po spletu, gledanje televizije ali pa zgolj prebiranje cen na prodajnih artiklih.
  • So zelo priročen pripomoček, namenjena pa so izključno branju na blizu – daljavo bomo z njimi videli megleno.

Tovrstna očala niso ustrezen nadomestek za kvalitetna korekcijska očala, ki so na podlagi meritev narejena tako, da ustrezajo našim potrebam. Če želimo kvalitetna očala za branje, se je potrebno odpraviti na pregled vida in se seznaniti s samo dioptrijo. Le tako bomo prišli do kvalitetnih očal in poskrbeli za svoj vid.

Očala za branje in njihove slabosti

Kljub temu da so tovrstna očala za branje cenovno izredno dostopna, niso prilagojena našim potrebam, zato ne zagotavljajo optimalne rešitve. Zaradi uporabe lahko celo zaznamo glavobol in utrujene oči, saj dioptrija masovno proizvedenih očal ni skladna z dioptrijo, ki jo ima posameznik. Prav tako so narejena iz manj kvalitetnih materialov, kar se odraža v prevelikem bleščanju stekel.

YouTube video
Kako se očala za branje brez recepta razlikujejo od bralnih očal na recept? Dr. Michael Camp pojasnjuje razliko med poceni očali za branje, ki jih kupite v kateri koli trgovini, in tistimi, ki jih dobite v optiki in so izdelana po receptu.

Že narejena bralna očala lahko hitro kupimo, prav tako so na voljo različni modeli in zanimive barve. Z uporabo le-teh lahko enostavno popestrimo naš modni slog. Ker so cenovno dostopna, jih lahko imamo več – ene za doma, druge v pisarni, tretje v torbici … – zato je misel, da bi se znašli v neprijetni situaciji, ker smo nanje pozabili, odveč. Vseeno pa je smiselno, da se vsake toliko odpravimo na preventiven pregled oči in da se v primeru povečane dioptrije odločimo za nakup individualno prilagojenih očal za branje.

Članki iz iste kategorije: