Učinkoviti domači pripravki za beljenje zob

Ključ do lepega nasmeha so zdravi in beli zobje. Pot do njih je lahko precej draga in neprijetna, če zanje primerno ne skrbite že od mladih nog. Filmski nasmeh nam sicer lahko omogočijo številne sodobne estetske zobozdravstvene storitve, ki pa so mnogim cenovno nekoliko nedosegljive.

Kakovostno beljenje zob je ena od najpogostejših rešitev. Za svetlejši odtenek zob lahko ne nazadnje poskrbite kar sami doma. Iz naravnih sestavin lahko pripravite ustrezen pripravek v svoji domači kuhinji. Pozorni pa morate biti na to, da kisline ne bodo preveč poškodovale vaše zobne sklenine. S pripravki zato ne pretiravajte.

Kakovostno beljenje zob je ena od najpogostejših rešitev. Za svetlejši odtenek zob lahko ne nazadnje poskrbite kar sami doma.

Limona in soda bikarbona kot izvrstno naravno belilo

Soda bikarbona je na sploh poznana kot izvrstno naravno belilo. Če pa ji dodate še nekaj svežega soka limone, je učinek beljenja zob še precej boljši. V manjši posodi zmešajte eno žlico soda bikarbone in sok polovice limone. Zmes nato nanesite na zobe. To pustite delovati pet minut. Postopek lahko ponovite enkrat na teden.

Tudi jabolčni kis je lahko odličen naravni pripravek za beljenje zob. Odpravlja umazanijo ter uničuje bakterije v ustni votlini. V kozarcu vode zmešajte eno čajno žličko jabolčnega kisa in s tem izpirajte ustno votlino. Zobe nato umijte še z zobno pasto. Tovrstni postopek lahko ponavljate vsak dan.

Enak učinek dobite z uporabo pomarančne ali pa limonine lupine. Zobe zdrgnite z notranjo stranjo lupine izbranega sadeža. Nato to izperite z zobno pasto. Kislina citrusov bo dobro pobelila vaše zobe. Postopek lahko ponovite tudi večkrat na dan.

Beljenje zob pri zobozdravniku

Za lep nasmeh pa lahko poskrbi tudi izbrani zobozdravnik. Na prvem pregledu preveri stanje ustne votline in po potrebi odstrani zobni kamen. Zobe tudi spolira. Ker belilo lahko škoduje dlesnim, je te treba pred postopkom primerno temeljito zaščititi s posebno oblogo. Zobozdravnik nato na zobe nanese belilno sredstvo, ki zobe posvetli do želenega odtenka bele barve.

Za lep nasmeh pa lahko poskrbi tudi izbrani zobozdravnik. Na prvem pregledu preveri stanje ustne votline in po potrebi odstrani zobni kamen.

Z laserjem se posveti na vse zobe. Na takšen način se aktivira uporabljeno belilo. Postopek beljenja zob z laserjem traja približno eno uro. Na koncu se belilo in zaščito dlesni odstrani ter spere usta. Prav tako je potrebno preveriti, ali je doseženo želeno stanje.

Kdaj je obisk zobozdravnika nujno potreben

Zobozdravnik je oseba, ki se ji najraje kar izognemo. Težave z zobmi pa bomo težko odpravili, če ga ne bomo obiskali pravočasno. Najpogosteje se za takšen obisk odločimo, ko imamo težave z ustno votlino, bolečinami v enem ali v več zobeh, z vnetjem dlesni, poškodovanim zobom.

Sodobno opremljene zobozdravstvene ambulante omogočajo, da so zdravniki kos še tako zahtevni nalogi. Pri svojem delu takšni strokovnjaki uporabljajo številne pripomočke in materiale. V ordinaciji zobozdravnik nujno potrebuje stol z vrtalnimi nastavki, nastavke za vodo in zrak, ultravijolične lučke, mešalca plomb, laser, rentgenski aparat, ogledalca, ultrazvočni čistilec zobnih kanalov, kovinske inštrumente in še druga številna sredstva ter pripomočke. In kdaj je v takšen prostor nujno vstopiti?

Bolečina zob ne mine

Ko ostanki hrane ter bakterije pridejo do vašega zobnega živca, se ta lahko vname in povzroči precej močno bolečino. Težava je lahko celo tako resna, da boste nujno potrebovali čiščenje kanalov. Lahko pa se celo zgodi, da je zob že tako poškodovan, da ga je treba izpuliti. Ta se lahko nadomešča na več načinov. Kljub temu pa dober zobozdravnik skoraj vedno najde rešitev, da se zoba ne izpuli.

Obisk zobne ambulante je nujen tudi v primeru, če se vam zlomi zob. Enako velja, če se vam v ustni votlini pojavi razpoka zobu. Manjše razpoke ali odlomki so praviloma manj nujni, a jih nikakor ne smete kar ignorirati v nedogled. Nekateri zlomi zob lahko zahtevajo zdravljenje z antibiotikom. Slednji prepreči morebitno okužbo.

Zobozdravnik je oseba, ki se ji najraje kar izognemo. Težave z zobmi pa bomo težko odpravili, če ga ne bomo obiskali pravočasno.

Zob je občutljiv na pritisk

Ko vam izpade zalivka, prav tako čim hitreje obiščite zobozdravnika. In kako najhitreje ugotovite, da vam je zalivka izpadla? Vaš zob bo nenadoma postal občutljiv na pritisk, na hladno vroče in celo na zrak. Morda pa boste sami že prej opazili zalivko, ki se vam bo kotalila po ustih.

Zobozdravnik bo poskrbel za nadomestno zalivko ali zobno prevleko. Kovinske zalivke so precej manj priljubljene v primerjavi s kompozitnimi oziroma belimi, ker so precej bolj vidne. Kljub temu pa trajajo približno tri leta dlje – to je približno deset let. V celoti jih krije zdravstveno zavarovanje.

YouTube video

Za konec pa še odličen nasvet, ki ga velja upoštevati vsak dan. Po jedi ali pitju hrane in pijače, ki je naravno kisla, zobe splahnite z vodo. Ta razredči kislino. Voda s fluorom pa lahko celo odlično pomaga vašim zobem povrniti minerale.

Članki iz iste kategorije: