Načrtovanje nosečnosti

Slej ko prej se skoraj vsak par odloči imeti otroke, a pred tem je potrebno skrbno načrtovanje družine in vsega kar sodi zraven. Ne nazadnje je dobro tudi to, da se par pri načrtovanju otroka zaveda, kdaj so plodni dnevi in koliko časa trajajo. 

V vsakem ciklusu so samo trije ali štirje plodni dnevi, pred ovulacijo ter po njej. Ker pa v ciklusih prihaja do različnih sprememb, se plodnih dni ne more popolnoma natančno določiti. Spremembe ciklusa pa lahko, na primer, povzročajo stres, prehlad, nepričakovana depresivnost. 

Ugotavljanje plodnih dni 

Za zanositev pa tudi za naravno preprečevanje nosečnosti je torej ugotavljanje plodnih zelo pomembno. Če že dlje časa želite zanositi in vam to nikakor ne uspe, lahko spolne odnose načrtujete tako, da jih boste imeli dva oziroma tri najplodnejše dni v ciklusu; pred ovulacijo, med njo ter po njej.  

Sicer pa je najugodnejši čas za prvega otroka, predvsem z medicinskega stališča, pri petindvajsetih letih. Najbolj ustrezen razmik med dvema rojstvoma pa naj bi bil nekje od dve do tri leta. 

Dobrodošlo uživanje folne kisline 

Bodoča mati naj bi vsaj šest tednov pred zanositvijo in do osmega tedna nosečnosti uživala folno kislino – 400 mg na dan. Na ta način lahko zniža delež prirojenih okvar na živčevje pri plodu. Veliko takšne snovi je prisotne tudi v določenih živilih, ki jih prav tako lahko vsakodnevno uživa, na primer v zelenolistnati zelenjavi. 

Že pred spočetjem otroka naj bi vsaka ženska koristne informacije, tudi o plodnih dnevih, dobila pri svojem ginekologu. 

Izboljšanje plodnosti 

Ženska je najbolj plodna pri štiriindvajsetih letih; enako velja za moške. Po petintridesetem letu starosti se plodnost hitro zmanjšuje. V času menopavze sposobnost za zanositev usahne. 

Veliko parov ima težave z zanositvijo, zato poskuša nasvete dobivati tudi pri strokovnjakih. A še pred tem je nujno, da se vprašajo, kakšno je njihovo zdravstveno stanje, predvsem pa, kakšen je njihov življenjski slog. Plodnost lahko bistveno izboljšate že s samo nekaj spremembami svojih vsakodnevnih navad. Najprej preverite, kaj  vse pojeste in koliko časa na dan se posvečate gibanju. 

Kalkulator plodnosti 

Veliko pomoč pri načrtovanju družine, zanositvi, ugotavljanje plodnih dni ter podobno vam ponujajo različni prispevki, ki so vam na voljo na različnih spletnih straneh, na primer na vitanoval.com

Na spletu vam je na voljo tudi poseben kalkulator plodnosti, ki ga lahko preizkusite že v tem trenutku. 

Kdaj nastopi ovulacija?

Za ovulacijo je značilno, da se praviloma zgodi enkrat v vsakem menstrualnem ciklusu, in sicer tedaj, ko hormonske spremembe sprožijo sprostitev jajčeca iz jajčnika. Ovulacija nastopi navadno od 12 do 16 dni pred začetkom naslednje menstruacije. 

Ko se ovulacija približuje, telo proizvaja vse večje količine estrogena – hormona, ki povzroča zadebelitev maternične sluznice. To pomaga ustvariti okolje, ki je prijazno za semenčice. Oploditev jajčeca pa je mogoča samo do 24 ur po ovulaciji. Če ne pride do oploditve, se sluznica izloči iz telesa; z njo tudi jajčece. Prične se menstruacija, kar pomeni začetek naslednjega menstrualnega cikla. 

Obdobje plodnosti

Celotno obdobje plodnosti, če pri tem upoštevamo še življenjsko dobo jajčec in semenčic, traja okvirno šest dni. Plodni dnevi so torej vsi dnevi, ki potekajo v času menstrualnega cikla, ko imate torej možnost zanositi. 

Prepoznavanje dodatnih plodnih dni tako parom lahko omogoča še več manevrskega prostora pri usklajevanju spolnih odnosov. 

Nekatere neresnice o zanositvi 

Morda ste kje že slišali, da ob prvem nezaščitenem spolnem odnosu ni mogoče zanositi. To vsekakor ne drži. Obstaja namreč možnost zanositve tudi ob prvem nezaščitenem spolnem odnosu. 

YouTube video

Zmotne so tudi trditve, da zanositi ni mogoče s spolno aktivnostjo v času menstruacije. Tudi ta možnost obstaja, čeprav je vsekakor malo verjetna. Ženske so lahko plodne zelo kmalu v ciklu, celo v času krvavitve. 

Zmotna je tudi trditev, da lahko nosečniški test opravite že takoj po spolnem odnosu. Nosečniški hormon prične telo proizvajati šele čez nekaj dni, največkrat čez šest do sedem dni po oploditvi. Tudi potem lahko traja še nekaj dni, da se raven hormona tako zviša, da ga test nosečnosti sploh zazna. 

Koristne spletne strani o nosečnosti 

Če menite, da o plodnih dnevih, ovulaciji in drugih zadevah, povezanih z nosečnostjo, veste premalo, je najbolje, da koristne informacije pričnete iskati po spletu. Na njem je namreč zelo veliko dobre strokovne literature, ki vam še vedno na dovolj razumljiv način predstavi vse pojme. 

Prepoznajmo znake izgorelosti. Ste zaradi službe nenehno pod stresom? Ste utrujeni in imate občutek nemoči? Preberi več …

Kako se znebiti smrčanja. Smrčanje je tema marsikatere šale ali šaljivega pogovora, a v resnici lahko povzroča marsikatero nevšečnost. Preberi več …

Individualna psihoterapija je primerna za vsakogar. Za vstop v psihoterapijo ni starostnih omejitev, saj je sprememba možna v vsakem življenjskem obdobju. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: