Naprava za preverjanje nivoja kisika v krvi

Dejstvo je, da so skozi čas različne bolezni močno vplivale na razvoj medicinske tehnologije. Tako je dandanes možno preveriti mnogo življenjskih funkcij našega telesa iz udobja domačega naslanjača. To pa ljudem z različnimi boleznimi močno olajša vsakodnevna opravila. Poleg srčnega utripa in krvnega pritiska je zelo pomemben tudi nivo kisika v krvi. Nasičenost kisika v krvi je možno preveriti z oksimetrom. To je majhna napravica v katero uporabnik vstavi svoj prst. Ta pa z fotoelektričnim senzorjem preveri razpoložljiv kisik v krvnem obtoku, ter podatke prikaže na svojem digitalnem zaslonu.

Oksimeter
Oksimeter pa nam zelo natančno poda podatke o kisiku, ki se nahaja v našem telesu.

Z oksimetrom preverimo zdravje srca in pljuč

Srce je glavna črpalka v človeškem telesu. Skrbi za oskrbovanje organov in okončin s krvjo bogato s kisikom. Prisotnost kisika v krvi zdravega človeka mora biti približno 95%. Za nekatere ljudi z boleznimi pljuč in dihal pa je možno, da ga imajo okoli 90%. V vsakem primeru pa ga ne sme biti manj, saj lahko to nakazuje na resne težave in komplikacije z zdravjem.

Naša pljuča delujejo kot filter za vdihan zrak. Ta pa se v telesu veže na kri. Srce pa nato obogateno kri s kisikom prenaša po celem telesu preko rdečih krvničk. Ta proces je zelo učinkovit in samoumeven za vsakega zdravega človeka. Je pa res, da lahko nekatere bolezni močno omejijo vezavo kisika na kri. To pa lahko povzroči poškodbe organov.

Oksimeter pa nam zelo natančno poda podatke o kisiku, ki se nahaja v našem telesu. Tako lahko hitro opazimo možne težave in preprečimo katastrofo. Prednost je ta, da se lahko uporabnik ali pacient testira sam. Za to pa ne potrebuje nobenih dodatnih priprav, naprav ali namestitev. Vse, kar mora storiti je, da v napravo vstavi prst.

Oksimeter natančno izmeri nivo kisika v krvi

Dandanes na trgu poznamo različne oksimetre. V glavnem se razlikujejo po obliki, ki določa na katerem delu telesa jih lahko uporabimo. Tako lahko nekatere oksimetre pritrdimo na zapestje, stopalo, prst in druge dele telesa, kjer je možno izmeriti kisik v krvi.

Oksimeter
Dandanes na trgu poznamo različne oksimetre.

Sama naprava deluje tako, da pošlje snop svetlobe skozi kožo. To pa na drugi strani kože zazna senzor. Jakost svetlobe pa nakazuje procent kisika v krvi. To je tudi razlog, da je večino oksimetrov narejenih za uporabo na prstih. Temu je tako, saj je prst dokaj tanek podaljšek okončine. Svetloba pa brez težav prodre skozi kožo. To pa močno izboljša natančnost meritve nivoja kisika.

Razvoj različnih bolezni je možno zaznati z oksimetrom

Glavni namen oksimetra je zaznavanje količine kisika, ki ga naše srce s krvjo lahko pošlje po celem telesu. Uporablja se ga za nadziranje zdravljenja in zaznavanje različnih bolezni, kot so:

  • Astma
  • Pljučni rak
  • Anemija
  • Kronična obstruktivna pljučna bolezen
  • Pljučnica

Obenem pa nam omenjena naprava pomaga zaznati možne težave s srcem, kot sta srčni napad in prirojene srčne napake. S hitro zaznavo pomankanja kisika v krvi lahko hitro poiščemo pomoč. Tako preprečimo hujše poškodbe in nezgode.

Brezstični termometer olajša osnovne preglede zdravja mnogim pacientom

Zadnja leta so v porastu mnoge različne bolezni. To pa na veliko načinov oteži osebne preglede pri zdravniku, saj je potrebno omejiti fizične kontakte. Tako se prepreči oziroma omeji prenos bolezni, ki lahko vodijo do epidemije ali pandemije.

Merjenje telesne temperature je eno izmed osnovnih opravil vsakega zdravniškega pregleda. To pa se opravi s termometrom, ki ga lahko uporabimo na več načinov:

  • Rektalna uporaba 

Rektalni način merjenja temperature se večinoma opravi pri otrocih. Merilni del naprave se vstavi v rektum.

  • Oralna uporaba

Oralno se lahko izmeri temperaturo telesa, če termometer vstavimo pod jezik.

  • Aksilarna uporaba

Pacientu se izmeri temperaturo z merjenjem temperature v ušesu.

Brezstični termometer
Brezstični termometer pa predstavlja velik napredek v tehnologiji.

Vsi zgoraj našteti postopki so do neke mere invazivni ter predstavljajo možnost širjenja bolezni med zdravnikom in pacientom. Brezstični termometer pa predstavlja velik napredek v tehnologiji. Njegova velika prednost je, da ne potrebuje fizičnega kontakta med samo napravo, zdravnikom in pacientom. To pa mu omogoča laserski senzor, ki zelo natančno izpiše izmerjeno temperaturo telesa na LCD zaslonu.

YouTube video

Prednosti brezstičnega merjenja temperature telesa

Brezstični termometer je vedno bolj priljubljena naprava. To pa zato, ker lahko na ne-invaziven in preprost način hitro izmeri temperaturo našega telesa. Tako je lažje čiščenje kot tudi razkuževanje same naprave.

Termometer z brezstičnim odmerkom temperature telesa pa tudi zelo hitro deluje. Tako je možno v nekaj sekundah pridobiti zelo natančno meritev dejanske temperature našega telesa. To je tudi razlog, da se ga poslužuje vedno več zdravnikov in domačih uporabnikov.

Preberite si še naslednji članek: Prepoznajmo znake izgorelosti

Sindrom izgorelosti se pokaže v večini primerov takrat, ko imamo določena pričakovanja od sebe.

Članki iz iste kategorije: