Temeljit okulistični pregled vam vzame le pol ure časa

Dejstvo je, da so redni pregledi vida poglavitnega pomena za ohranjanje dobre kondicije oči. Skrbno pregledovanje oči nam lahko zagotovi, da se še pravočasno izognemo marsikaterim nevšečnostim, ki se povezujejo s slabšanjem vida. Na vsake dve leti je za vsakogar med nami priporočljivo opraviti temeljit okulistični pregled, kar nam vzame največ pol ure časa. Če imamo z očmi na sploh težave, pa je takšen pregled potrebno opraviti bolj pogosto.

Redni okulistični pregledi so pomembni za ohranjanja zdravja oči.

Takšna storitev vam je na voljo v optikah, kjer poleg splošnih okulističnih pregledov vida ter očesnih napak opravljajo še preglede za predpis očal, predpis za kontaktne leče in ne nazadnje še preglede za izdajo potrdila za medicino dela.

Najpogostejše očesne preiskave

Okulistični pregled torej označuje temeljit pregled oči. Na voljo so različne vrste preiskav, kot so na primer refraktometrija, tonometrija, pregled očesnega ozadja, sprednja biomikroskopija, zgodnja biomikroskopija, ganioskopija, fundoskopija pri široki zenici, določitev barvnega vida, Schirmerjev test.

Pregled oči na koncesijo

Okulistični pregled označuje pregled za zavarovance z veljavno napotnico splošnega zdravnika ter zdravstveno kartico ali potrdilom, ki začasno namešča kartico zdravstvenega zavarovanja. Za osnovni pregled za predpis očal se ne potrebuje napotnica. Zadostuje namreč samo zdravstvena izkaznica. Na pregled za oči pa se lahko naročimo v ambulanti, v poslovalnicah, preko spletnega obrazca ali preko telefona.

Naročilnico za medicinsko tehnični pripomoček oziroma recept pa vam lahko izda samo specialist oftalmolog, ki opravi okulistični pregled v koncesijski ambulanti. In kakšna je čakalna doba za koncesijski okulistični pregled? Približno štiri tedne.

Pri okulističnem pregledu se oči temeljito pregleda.

Kaj vse lahko vključuje samoplačniški pregled za oči

Na voljo so tudi samoplačniški okulistični pregledi. Ti vključujejo okulistični pregled, pregled za očala, usmerjen pregled za medicino dela, razširjen, ne nazadnje tudi pregled za kontaktne leče – tudi za takšne z uvajanjem. Cene se razlikujejo glede na samega ponudnika. V povprečju pa vas takšni pregledi stanejo med 30 in 40 evri.

Komu zaupati skrb za svoje oči

Ko se odločimo za očesni pregled, je dobro vedeti tudi to, komu bomo zaupali skrb za svoje oči. Oči lahko pregleduje optometrist ali pa doktor specialist oftalmolog. Razlika med tema dvema strokovnjakoma pa je precej velika. Optometrist je usposobljen predvsem in samo za določanje dioptrije, medtem ko vam oftalmolog lahko opravi celostni in poglobljen pregled oči. Na podlagi tega vam lahko diagnosticira zdravstveno stanje oči, vas napoti na nadaljnje preiskave ali celo na očesno operacijo. Ne nazadnje vam lahko predpiše še morebitna potrebna zdravljenja in svetuje na podlagi svojega medicinskega znanja ter izkušenj.

Bralna očala najdemo tudi pod izrazoma lekarniška ali gotova očala

Očala za branje so precej priljubljena vrsta pripomočkov za oči. Na trgu takšen izdelek lahko najdemo tudi pod imenoma gotova ali pa lekarniška očala. Na voljo so v lekarni, na pošti, v trafiki in na podobnih prodajnih mestih. Namenjena so masivni uporabi ter niso individualno prilagojena za posameznika. Z bralnimi očali ni pravzaprav nič narobe, a le če jih nosimo oziroma uporabljamo največ deset minut na dan.

Bralna očala so še posebej dobrodošla na potovanjih, za hiter ter kratkotrajen ogled nečesa. Na žalost pa se precej veliko oseb niti ne zaveda, da stalna raba takšnih očal lahko prinese več škode kot pa koristi. Nepravilna raba očal za branje vam lahko na primer povzroči okvaro vida.

Bralna očala za malo denarja so namenjena kratkotrajni uporabi, saj niso prilagojena posamezniku.

Vlita stekla niso tako kakovostna kot brušena

Očala za branje, ki jih lahko kupite skorajda na vsakem koraku, niso narejena iz brušenih stekel, temveč iz vlitih. Posledično nikakor niso tako kakovostna in v najslabšem možnem primeru lahko pride z nepravilno rabo tudi do okvare vida. Dioptrija očal je povsem enaka za oba očesa. Tudi zenična razdalja je pri vseh tovrstnih bralnih očalih enaka. Pri odstopanju že za samo nekaj milimetrov pa lahko ustvarimo efekt prizme – to lahko povzroči tudi škiljenje oziroma strabizem. 

Vedeti je treba še to, da očala za branje, kupljena na pošti, ne korigirajo astigmatizma. To velja zlasti za osebe, ki imajo zahtevo za cilindre. Tudi njihovi okvirji so izdelani iz precej nekakovostnih materialov. Tudi sama izdelava je manj kakovostna.

YouTube video

Kdaj so torej lekarniška očala vendarle dobra izbira

Kot smo omenili z bralnimi očali iz lekarne, pošte ali trafike v resnici ni prav nič narobe, a le če jih dnevno uporabljamo samo po nekaj minut. V tem primeru so lahko odličen način, da lahko v hipu kaj preverite, česar sicer ne vidite dobro.

Članki iz iste kategorije: