Kontaktne leče

Princip delovanja kontaktnih leč je v zgodovini opisal že sam Leonardo Da Vinci, kasneje pa še mnogi znanstveniki iz vsega sveta. V začetku 19. stoletja so izdelali prvi par kontaktnih leč in v 2. polovici prejšnjega stoletja so doživele razcvet. Ravno takšen razvoj je pripomogel k temu, da imamo danes tehnološko in zdravstveno najbolj dovršene kontaktne leče.

Kontaktne leče ločimo glede na dolžino oziroma čas nošenja, glede na trdoto in glede na različne zdravstvene diagnoze. Poznamo dnevne, tedenske, dvotedenske in mesečne kontaktne leče. Prav tako ločimo med mehkimi in trdimi kontaktnimi lečami, ki so seveda predpisane glede na zdravstveno stanje vaših oči. Poznamo leče za kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem ali presbiopijo. Kar pa je najbolj pomembno je to, da imajo kontaktne leče tudi učinkovito zaščito pred UV žarki in jih lahko z lahkoto kombiniramo s sončnimi očali ali varovalnimi očali.

Glavna prednost nošenja kontaktnih leč je v udobju in širše vidnim poljem. Hkrati kontaktne leče nudijo boljši periferni vid, kot korekcijska očala. Seveda je dobra lastnost kontaktnih leč tudi v tem, da se ne rosijo, nanje se ne nabirajo dežne kapljice ali snežinke. Za športnike so kontaktne leče izjemno dobrodošle zaradi narave gibanja, saj so ljudje s kontaktnimi lečami na splošno bolj sproščeni pri uporabi med aktivnostjo. Kontaktne leče so izjemno primerne za vse igre z žogo ali takrat, ko imamo kakšno bolj dinamično aktivnost.

YouTube video

Velikokrat se srečamo s tem, da se ljudem zdi nameščanje kontaktnih leč mučno, vendar temu nikakor ni tako. Takoj, ko se navadimo na postopek in ga obvladamo, je nameščanje kontaktnih leč nekaj najlažjega. Vse kar je potrebno so vaje in čisto okolje. Redno čiščenje kontaktnih leč in razkuževanje čez noč bo zagotovilo kar se da maksimalno udobje za vaše oči. Danes so leče že tako dovršene, da jih med nošenjem pravzaprav ne občutimo. Z njimi je naše oko zavarovano pred zunanjimi vplivi, poleg vsega pa vidimo brez nadležnega nošenja očal. Kontaktne leče so vsekakor ena izmed najboljših iznajdb našega človeštva.

Članki iz iste kategorije: