Sončna očala

Osnovni namen sončnih očal je zaščiti oči pred preveliko koncentracijo svetlobe, vključno z njenim vidnim in nevidnim spektrom. Specialisti, ki se ukvarjajo z boleznimi oči, že dolgo opozarjajo na pomen sončnih očal pri zaščiti oči pred UVA in UVB žarki, saj lahko ob pretiranem izpostavljanju takim žarkom ljudje utrpimo trajne očesne poškodbe, kot so katarakte, in sprožimo razvoj različnih oblik očesnih tumorjev. Specialisti kot ustrezno zaščito priporočajo sončna očala, ki odbijejo ali filtrirajo med 90 in 100 % UVA in UVB žarkov valovnih dolžin do 400 nm. Sončna očala, ki tak kriterij izpolnjujejo, nosijo oznako „UV400“ in nudijo največ zaščite. Dokazano pa nas nobena sončna očala ne morejo zaščititi ob neposrednem gledanju v sonce, četudi med sončnim mrkom.

sončna-očala

Poučen podatek je, da je leta 1912 ob gledanju delnega sončnega mrka več kot 3 000 ljudi v Nemčiji utrpelo trajne okvare vida. Ravno tako nas na to opozarja tudi pojem „sončna slepota“.
Vendar pa ne zanemarjamo pogosto samo nevarnosti sončnih žarkov, ampak tudi najrazličnejše zunanje dejavnike, kot so cvetni prah, smog, bakterije in virusi, ki lahko dražijo oči in negativno vplivajo na naš vid. To pa je še en razlog, zakaj bi moral vsak posedovati vsaj en par kvalitetnih sončnih očal.

Kako izbrati kvalitetna sončna očala?

Edini način, kako oceniti zaščitno vrednost sončnih očal je, da vam leče posebej izmerijo v optiki ali pa to opravi že proizvajalec. V takem primeru bodo vaša očala ustrezno označena. Iščite očala z oznako „UV400“ ali čim bližje tej številki. Naslednje merilo je njihovo prileganje.

YouTube video

Leče morajo biti dovolj blizu obraza, da lahko skozi stranski odprtini ali od zgoraj in od spodaj vaše oči doseže kar najmanj svetlobe. Dobro je vedeti, da temne leče ne filtrirajo avtomatično več škodljivih UV žarkov, zato si lahko mirno izberete tudi svetlejša očala. Enako velja za ceno. Visoka cena ni nujno jamstvo za ustrezno zaščito.

Ob upoštevanju navedenega boste s svojimi sončnimi očali zagotovo zadovoljni, predvsem pa zaščiteni.
https://www.youtube.com/watch?v=WcIFMaqEUX0

Članki iz iste kategorije: